Contact us: info@certios.nl

Over Ons

Oplossingen

 

Iedereen is onbewust de hele dag elders data aan het bewerken en opslaan. Werk, sociale media, mailtjes, foto’s; we kunnen niet meer zonder. Ieder mens, elke organisatie gebruikt daarvoor datacenters. We bewerken er ongemerkt en op enige afstand data en slaan data er ook op. Publieke organisaties en bedrijven doen het om hun dagelijkse activiteiten mogelijk te maken; het aansturen van verkeerslichten, het inplannen van een vrachtwagen die een supermarkt goederen brengt, het versturen van email, het in de gaten houden van camerabeelden op het stadsplein, bellen met een smartphone, gebruiken van Youtube, Facebook, of een webwinkel… data wordt continue op afstand bewerkt en opgeslagen. Met de verdere explosieve groei van het fenomeen Internet of Things (IoT) zal ook onze ijskast communiceren met het datacenter en data op afstand gaan bewerken en opslaan.

Certios is ontstaan op een moment dat het duidelijker werd dat datacenters steeds belangrijker voor de maatschappij gingen worden. De groei en het toenemende belang brengt ook een aantal ernstige problemen mee. Wij willen met onze kennis en onderzoeksvaardigheden bijdragen aan oplossingen, door ze tijdig te vinden en te implementeren.

DCA highres LOGO

We proberen dat samen met anderen te doen. Door actief deel te nemen in het bestuur van de Data Centre Alliance bijvoorbeeld. Door Endorser te zijn van de Code of Conduct for datacenters.

logo_COC_endorser_coulor

Datacenter

designdc

Niet veel mensen weten wat een datacenter is. Het gaat ook op in de wereld in met vele namen als: rekencentrum, computerruimte; wij zeggen datacenter. En hoewel het een bijdrage aan ons bestaan op vele manieren invult én serieuze problemen met zich meebrengt die we allemaal (gaan) ervaren, is een datacenter toch nog behoorlijk onbekend en onbemind. En waarom zou dat moeten veranderen?

Server Room

Datacenters consumeren veel energie. Datacenters besparen ook veel energie. Zonder datacenters zouden we misschien zelf alles op losse computers en opslagapparatuur willen berekenen; een datacenter kan dat veel beter en efficiënter. Het is dus goed dat er datacenters zijn. Nu ze er zijn en ongezien een hele belangrijke rol in ons leven spelen, zijn we wel verplicht om er slim mee om te gaan. Door niet onnodig veel energie verbruiken, het milieu waar mogelijk te ontlasten en de kosten zo laag mogelijk te houden. Bovendien willen we allemaal dat onze data veilig is. dat we het indien nodig terug kunnen vinden en dat niet iemand anders ongeautoriseerd over jouw data kan beschikken. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee.

Er zijn in dat opzicht goede en minder goede datacenters. Ieder datacenter is uniek. Een eigen herkomst, geschiedenis, gedachten waar ontwerpers destijds de eisen mee opstelden, hebben soms tot aparte keuzes geleid waar je achteraf vraagtekens bij kunt zetten. Datacenters zijn nieuw, de ontwikkelingen gaan razendsnel en soms blijkt later pas dat een keuze onbedoeld anders had gemaakt moeten worden.

Door opdrachtgevers worden verschillende datacenters graag met elkaar vergeleken. Hoe dan ook, een datacenter groeit als het goed is mee met de eisen die in de tijd veranderen. Veranderingen kosten geld en vaak is een dieper inzicht nodig om investeringen in verbeteringen te rechtvaardigen. Om implementatie van die veranderingen te laten slagen is kennis en ervaring nodig. En die heeft Certios.